еРајдери - Македонија

петок, август 25, 2006

НВО „ЛИЛ“ - технолошки план

Технолошкиот план што го изготви еРајдерот Мирослав Коцевски го содржи редоследот за реализирање на целите кои се предвидени во стратегијата. Во зависност од потребите на организацијата така ќе бидат реализирани сите цели. Изучување на бази на податоци и нивна обработка, ефективно користење на интернет, изработка на веб страница и нејзино ажурирање, како и инсталација на софтвер кој недостига на организацијата.

Компјутерите во организацијата се поврзани во peer-to-peer мрежа и членовите знаат како правилно да ја користат.

Проблем се јавува за обработка на податоци со табеларни пресметки и бази на податоци, односно ефективно користење на програмата Microsoft Excel.

НВО ЛИЛ прави посредство за добивање на некакви документи и молби при што потребно е членовите да знаат да креираат циркуларни писма.

Друга насока за развој на ИКТ стратегијата е активно и успешно користење на интернет. Потребно е членовите да научат како правилно и најлесен начин да пребаруваат на интернет, а исто така како најлесно да комуницираат со други организации или лица.

Креирање на брошури, како и флаери за промовирање на организацијата, така и презентации за претставување се дел од обуката.

Планирање, дизајнирање и доколку организацијата има финансиски средства поставување на веб страница на соодветна интернет локација.

  • Создавање услови за самоодржување и исталација на некои програми кои недостигаат во организацијата
  • Обука за примена на табеларни пресметки и бази на податоци
  • Обуки за други програми
MS Word
MS PowerPoint
Користење на интернет за пребарување и комуникација
  • Изработка на веб страница
Изработката на веб страницата ќе ја изврши е-рајдерот, неколку членови од организацијата ќе бидат обучени како да ја администрираат истата. Доколку организацијата има финансиски средства ќе се изврши и хостирање на веб страницата.
  • Администрација на веб страната MS FrontPag


 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivs 2.5 License.